Kökskniven är ett av de viktigaste redskapen i köket - ett redskap som alla har och som alla behöver. I mångas ögon är en vass kökskniv farlig då den är lättare att skära sig på, men faktum är att en vass kökskniv inte bara gör matlagningen enklare, roligare och bättre utan även säkrare. I denna artikel ska vi gå igenom just vassa köksknivar, dess fördelar och hur du håller dina köksknivar i toppskick för nästa användning!

Fördelar med en vass kökskniv
Som tidigare nämnt så tror många att den vassa kökskniven är farligare, men sanningen är att risken för att skära sig ökar med en slö kniv.
-
Mindre skaderisk - En slö kniv kräver mer kraft när du ska skära, vilket ökar risken för att slinta och skära sig vid matlagning.
-
Bättre kontroll - Med en vass kniv har du mer kontroll och bättre precision när du skär råvarorna, vilket inte bara påverkar resultatet utan även minskar skaderisken.
-
Mindre ansträngning - Med en vass kniv krävs inte samma ansträngning, av den anledningen minskar även risken för att bli trött i handleden och handledsskador.
Snyggare och bättre matlagning med en vass kökskniv
Att köpa en kökskniv går att jämföra lite med att köpa en bil. Det är något som vi använder i konstant i vår vardag och som kan vara värt att lägga lite extra för att få en som är bättre och håller längre. En kock skulle aldrig heller få för sig att använda slöa knivar - så varför skulle du då göra det?
-
Rena snitt - En vass kökskniv gör rena och fina snitt i råvarorna och sliter inte sönder dess fibrer. Detta resulterar i en finare och även en mer smakrik matlagning.
-
Håller råvaror fräscha - Kanske har du märkt att isbergssalladen blir brun där du har skurit den när du lägger in den i kylskåpet? Detta tyder på att fibrerna har slitits sönder, så med en vass kökskniv är det även lättare att hålla sina råvaror fräscha.
-
Bättre konsistens - När du skär upp exempelvis en köttbit så kommer du tack vare den vassa kökskniven att slippa pressa ur all saft ur köttet och såga sönder bitarna - du får alltså en bättre konsistens på maten och ett godare resultat.
-
Roligare matlagning - Låt inte matlagningen bli en börda, liva upp den med en vass kökskniv! Precis som en finare bil kan göra det roligare att köra bil så gör en bättre kökskniv matlagningen till en roligare upplevelse!
Spara tid och energi i köket med en vass kökskniv
En slö kniv i köket kan göra matlagningen frustrerande, jobbig och tråkig. Här är några anledningar till varför en vass kökskniv kan lätta upp matlagningen:
-
Snabbare skärning - Du slipper kämpa med varje snitt och sparar både energi och tid.
-
Mindre ansträngning - En vass kökskniv skär med enkelhet genom råvarorna och sparar på både ditt humör och dina krafter.
-
Effektivare matlagning - Med en vass kökskniv får du bättre flyt i din matlagning och kan fokusera på att laga god mat istället för att kämpa på kniven.
Slipning knivar - hur håller jag mina köksknivar vassa?
Nästan alla köksknivar är vassa och känns bra när man köper dem, men olika knivar har olika egenskaper, vissa håller sin skärpa länge medan andra inte håller den alls lika länge. Man brukar säga att en bra kökskniv är en kniv som är vass, håller skärpan länge och är relativt lätt att slipa om. Förr eller senare blir alla köksknivar lite slöa, men det finns åtgärder för det både innan din kniv blir slö och när den väl har blivit det.

Förläng köksknivarnas livslängd med rätt vård
För att förlänga livstiden på din kökskniv så måste du ta hand om den, precis som du tar hand om din bil för att den ska hålla sig längre.
-
Diska på rätt sätt - Regel nummer 1 är att ALDRIG diska din kökskniv i diskmaskinen. Trähandtag blir förstörda av den höga temperaturen och bladet kan bukta sig. Diskmedel innehåller även salter som försämrar knivens skärpa och eggen kan slamra mot diskstället eller andra saker som körs i maskinen. Det finns vissa knivar med handtag som ska vara gjorda för att klara av diskmaskinen, men rekommendationen är att alltid diska dina knivar för hand.
-
Förvara knivarna rätt - En kökskniv trivs inte i en kökslåda med andra redskap utan ska helt förvaras i ett knivblock eller på en knivlist där eggen är helt skyddad från andra redskap. Om du verkligen inte vill ha knivarna framme finns det block för knivförvaring att lägga ner i kökslådan.
-
Rätt underlag - När du ska använda dina köksknivar är det viktigt att du använder dem på rätt sätt och med rätt underlag. Skärbrädor i trä eller med gummiyta rekommenderas. Skär inte på porslin, glas eller metall.
Strigel & Skärpstål - Räta ut eggen och slipa knivarna mer sällan
För att hålla skärpan på knivarna mellan slipningarna så finns det verktyg för att underhålla knivarna och då slipper du även slipa fram ny egg på dina knivar lika ofta och förlänger dess livstid.
-
Strigel - Genom att regelbundet strigla dina knivar så jämnar du ut ojämnheter som uppstår i eggen, vilket gör att kniven längre kan hålla sig som ny.
-
Skärpstål - De klassiska runda stavarna med en yta av stål går att använda på samma sätt som en strigel, för att jämna ut ojämnheter och förlänga livslängden på eggen och knivarna. Ett skärpstål kan dock vara lite klurigt att använda, så innan du börjar fäkta vilt i luften som på TV så finns det många bra videos på youtube om hur du faktiskt använder ett skärpstål på ett effektivt och säkert sätt.
Slipning av knivar - Skapa ny egg och ge dina knivar ett nytt liv
Många tror att ett vanligt skärpstål med stålyta slipar knivarna, men det du egentligen gör när du slipar dina knivar är att du slipar bort material och tar fram en ny egg, något som endast kan göra med hjälp av:
-
Slipsten - Slipstenar till knivar är ett bra sätt där du själv kontrollerat kan slipa fram en ny egg utan att slipa bort onödigt mycket av knivens blad. Att slipa på slipsten är en utmaning om du inte gjort det förut, men även där finns det bra videos på youtube där de förklarar hur man gör för att det ska bli rätt.
-
Slipstål i keramik eller diamant- Slipstål finns även i keramik och diamant, men vilket är bäst för slipning? Man kan tänka att keramikstaven är som ett grovt sandpapper, den slipar enkelt bort den gamla och slöa eggen, medan diamantstaven är mer till för finliret.
-
Slipmaskin - Ett tredje alternativ om du inte orkar slipa hemma är att du kan lämna in dina knivar så får du dem slipade. Nackdelen med detta är att knivarna då ofta slipas på maskin, vilket kan ta bort onödigt mycket material från din kniv.

Sammanfattning
Att investera i en vass kökskniv är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra din matlagning. Den minskar risken för skador, ger snyggare snitt och gör hela processen både enklare och roligare. Med rätt skötsel och regelbunden slipning håller du dina knivar i toppskick under lång tid. Så ta hand om dina knivar – de är trots allt en av kökets viktigaste verktyg!